UDRUGA „MENTOR“ SUDJELOVALA NA EDUKACIJAMA U IVANCU U SKLOPU POSLOVNOG UZLETA GRADA IVANCA

U organizaciji Grada Ivanca i Poslovnog dnevnika u hotelu Orion u četvrtak je održan Poslovni uzlet Grada Ivanca 2016., manifestacija čiji je cilj promocija poduzetništva  te podizanje razine znanja, vještina i kompetencija poduzetnika kako bi na domaćem i inozemnom tržištu bili još konkurentniji.

Skup je počeo uvodnim obraćanjem glavnog urednika Poslovnog dnevnika Mislava Šimatovića, koji je istaknuo da je riječ o edukativnom projektu namijenjenom prvenstveno malim i srednjim poduzetnicima, kao “kapilarnom” sustavu hrvatskog gospodarstva.

Obraćajući se okupljenima, varaždinski dožupan Alen Kišić istaknuo je niz dobrih poslovnih pokazatelja s kojima je Varaždinska županija završila prošlu poslovnu godinu te trend daljnjeg poboljšanja stanja u gospodarstvu.

Pozitivan trend smanjenja nezaposlenosti na oko 9,5 posto iz 2015. nastavio se i u 2016. te je trenutačno ispod 9 posto, što je manje od nacionalnog prosjeka, gdje je stopa nezaposlenosti 17 posto. Bilježi se i istovremeni rast zaposlenosti pa je u odnosu na lani zaposleno 3 posto više ljudi i to isključivo u gospodarstvu. Ulaganja i investicije porasle su za 14 posto. Gospodarstvo se u Varaždinskoj županiji itekako budi. Zabilježili smo i rast plaća za 4,9 posto (na nacionalnoj razini 2 posto) pa iako trendovi ohrabruju, moramo znati da je riječ o dugotrajnom procesu. Između ostalog, jači intenzitet dobrih trendova baštinimo zahvaljujući i sustavnom ulaganju u obrazovanje. Plaće polako, ali sigurno, rastu - poručio je Kišić.

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić istaknuo je da je Ivanec dugi niz godina radio na kreiranju pozitivne poduzetničke klime te da se ključem uspjeha pokazala sinergija lokalne samouprave s poduzetnicima. Naglašavajući da je Poslovni uzlet samo dodana vrijednost svemu onome što Grad čini na stvaranju pozitivne poslovne klime, poručio je da se ovakvim pristupom mijenja i dosadašnja paradigma odnosa prema poduzetnicima. Pozvao je poduzetnike da ne posustaju, koliko im god bilo teško te ponudio svu suradnju lokalne samouprave.

U nastavku skupa priređena je i prezentacija Projektnog ureda Grada Ivanca, kao pilot projekta potpore svim svim postojećim i budućim poduzetnicima, obrtnicima i OPG-ovima. Projekt je predstavila mr. sc. Lana Labaš, direktorica Poslovne zone Ivanec d.o.o. Naglašavajući da je Projektni ured pravi primjer pragmatične i učinkovite potpore poduzetništvu te da se takav oblik potpore od strane regionalne ili lokalne samouprave ne provodi nigdje u Hrvatskoj, L. Labaš je istaknula da se njime ujedno mlade ljude želi potaknuti na pokretanje vlastitog poslovanja pri čemu im se pruža mogućnost da svoj start-up otvore u sklopu Poduzetničkog inkubatora, novog projekta koji će u Ivancu startati 2017. godine.

Sa sigurnošću možemo reći da su naša dosadašnja iskustva na ovom planu primjer dobre prakse koji bi i drugi gradovi mogli preuzeti. Besplatne potporne usluge poduzetnicima (kompletne savjetodavne usluge te usluge apliciranja projekata na EU fondove i nacionalne fondove) će sedmero zaposlenih voditelja EU projekata u Projektnom uredu Ivanec nastaviti pružati do kraja ove godine. Naše su kalkulacije pokazale da je riječ o uslugama čija je vrijednost, otprilike, oko 13.000 kuna po projektu, što je još jedan benefit Grada direktno poduzetnicima – izjavila je L. Labaš.

Poduzetnici, obrtnici, vlasnici OPG-ova te svi zainteresirani za usvajanje novih poslovnih znanja i vještina u Ivancu su u srijedu u sklopu Poslovnog uzleta imali priliku sudjelovati u interaktivnim predavanjima i edukacijama.

Branimir Hebrang iz HT-a okupljenima je predavanjem naslovljenim Saznajte kako vam tehnologije mogu olakšati svakodnevne poslovne izazove predstavio znanja i vještine kojima se može osigurati poslovanje ukorak s najnovijim tehnološkim postignućima. Jedan od inovativnih pristupa poslovanju korištenje je Cloud usluga, pa je tijekom predavanja odgovoreno i na brojna pitanja poput što je uopće Cloud, kako korištenjem Clouda smanjiti troškove poslovanja te zašto je za poslovne podatke Cloud sigurniji od tradicionalnih informatičkih rješenja.

Simon Ferjuc iz tvrtke Tetida d.o.o. predstavio je EU fondove i načine kako doći do sredstava za ruralni razvoj i gospodarstvo. Riječi je bilo o tome kako pronaći najbrži put do bespovratnih sredstava, zatim o poslovnom pristupu od ideje do programa, natječaja, pregleda zahtjeva, predaje potrebne projektne dokumentacije, procjene projekta, pregovora, provedbe projekta i revizijama.

Dragomir Gabrić iz tvrtke Krilo d.o.o. održao je predavanje o efektivnom vođenju, naslovljeno Kako voditi uspješnu tvrtku. „Vođenje ne znači s ljudima se ophoditi onako kako bi oni to htjeli ili onako kako je vođi ugodno već vođenje podrazumijeva pristup ljudima na način da se oni razvijaju“, poručio je Gabrić zainteresiranima.

Nikola Nikšić iz Konter savjetovanja pojasnio je kako realizirati uspješni poslovni plan. Neovisno o tome je li poslovni subjekt u razdoblju stagnacije, rasta ili krize, a uvažavajući okolnosti iz internog i eksternog okruženja, njegov menadžment i ključno osoblje obvezni su predviđati budućnost, složili su se okupljeni.  

 

europska_unija

Ovaj portal izrađen je uz pomoć Europske unije, u okviru Operativnog programa za razvoj ljudskih potencijala, financiranog iz IV. komponente IPA.

Sadržaj portala isključiva je odgovornost Općine Donja Voća i partnera koji sudjeluju na izradi portala, i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije

ESF