Vrijeme je sve ljepše, pridružite nam se u šetnjama!

Svjesni da starije osobe moraju biti snažno motivirane da zadrže poželjnu razinu dnevne funkcionalnosti, Udruga Mentor je osmislila projekt „Usluge usmjerene na povećanje kvalitete života i zaštite starijih osoba s područja Općine Donja Voća“. Projekt financira Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike a vrijednost projekta u prvoj godini provedbe je 108.000,00 kuna.

U udruzi pozivaju starije osobe iz Voće da im se pridruže u aktivnostima, naglašavajući pritom važnost hodanja za zdravlje starijih osoba.

Ljudi koji većinu vremena provode sjedeći često pate od raznih zdravstvenih problema. Šetati je važno za starije osobe jer, kako su istraživanja pokazala, hodanje jedan sat dnevno smanjuje rizik od pretilosti za 24 posto, a šetnja sama po sebi može i dovesti će do gubitka težine, pogotovo ako se prakticira kontinuirano

Hodanje rade gotovo svi mišići na tijelu, povećava se broj otkucaja srca, pokreće se kardiovaskularni sustav, područje posebno ranjivo kod osoba starije životne dobi.

Vježba i hodanje poboljšavaju mentalno zdravlje oslobađajući "dobre" spojeve kao što su endorfini i dopamin čime se osjećamo sretnije i dobrog raspoloženja.

Šetnja u društvu dobra je za psihu. Na našim šetnjama mnogo je smjeha, prisjećanja starih dobrih vremena. Razgovor rješava brojne probleme i ispunjava. Pogotovo ako je u prirodnom okruženju, na svježem zraku.

Hodanje poboljšava cirkulaciju i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Šetnje prirodom pomažu zdravlju starijih osoba i zato Vas pozivamo da nam se pridružite!

Za korištenje aktivnosti iz projekta potrebno je javiti se u Općinu Donja Voća ili Udrugu Mentor na telefon 042 766 711, radnim danom od 07:00 do 15:00 sati.

europska_unija

Ovaj portal izrađen je uz pomoć Europske unije, u okviru Operativnog programa za razvoj ljudskih potencijala, financiranog iz IV. komponente IPA.

Sadržaj portala isključiva je odgovornost Općine Donja Voća i partnera koji sudjeluju na izradi portala, i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije

ESF