26.10.2022

VOLONTIRAJTE!

Zakon o volonterstvu kaže da su volonteri i volonterke osobe koje dobrovoljno ulažu svoje osobno vrijeme, trud, znanja i vještine obavljajući usluge ili aktivnosti za dobrobit druge osobe ili za opću dobrobit, a pritom ne traže novčanu nagradu ili drugu imovinsku korist.

Volonterom se u pravilu može postati bez obzira na dob, spol, starosnu dob, nacionalnost ili druge posebnosti. Jedino što je bitno jest da odlučite izdvojiti određenu količinu svoga vremena i odaberete način na koji ćete ga pokloniti nekome tko treba vašu pomoć. Nije bitno jeste li još u školskim klupama ili u njima sjede vaši unuci, jeste li zaposleni na puno radno vrijeme ili baš tražite novi posao, imate kristalno jasnu sliku o tome gdje i kako želite pomoći ili se osjećate voljno, ali pomalo zbunjeno – svatko može volontirati!

Najbrži način na koji se možete uključiti u volonterski svijet je da se registrirate na online platformi za volontiranje Volonteka (nova verzija Volonteke počela je s radom 01. srpnja 2021.), ispunite svoj volonterski profil i nakon toga se jednim klikom možete prijavljivati na sve otvorene volonterske aktivnosti na platformi. U profilu možete označiti da želite primati informacije o aktualnim aktivnostima i svaki tjedan ćete putem e-maila dobivati tjedni pregled objavljenih volonterskih aktivnosti. Napravite svoj profil i pretražite Volonteku u kojoj se nalaze brojne prilike za volontiranje, pogledajte kakve pozicije nude organizatori volontiranja s područja Zagreba koji se u njoj nalaze.

Dobro nam došli u volonterski svijet!

Izvor: Građani - volontirajte! - Volonterski centar Zagreb (vcz.hr)