UDRUGA MENTOR NA ŠPANCIRFESTU

Udruga Mentor, Kolaćić sreće, OPG Zagorščak i LAG Sjeverozapad zajednički su se predstavili na ovogodišnjem Špancirfestu, uličnom festivalu koji se održava u gradu Varaždinu po varaždinskim ulicama i trgovima. U Varaždinu se tih dana mogu susresti sudionici i posjetitelji sa svih strana zemaljske kugle.

Lokalna akcijska grupa – Sjeverozapad djeluje na području četrnaest općina i gradova iz sjeverozapadnog dijela Varaždinske županije – gradova Ivanca, Lepoglave, Varaždina te općina Bednje, Beretinca, Cestice, Donje Voće, Klenovnika, Maruševca, Petrijanca, Sračinca, Svetog Ilije, Vidovca i Vinice. LAG je za sve svoje članove, udruge, male poduzetnike i obiteljska poljoprivredna gospodarstva organizirao ove godine, po treći puta zajedničko sudjelovanje na Špancirfestu.

Udruga Mentor i OPG Zagorščak iz Bednje, kao pozitivan primjer dobre prakse  u ruralnom području i poticaj svim nezaposlenima da se na sličan način samozaposle,  predstavili su se na zajedničkom štandu. OPG Zagorščak je u krajnjem sjeverozapadnom dijelu Varaždinske županije iskoristio zapušteno zemljište i na vlastitim parcelama uzgaja pravu lavandu „lavandulu angustifolia“, te na tržištu nudi vlastite proizvode od lavande od 2009. godine.

Prava ili takozvana fina lavanda je iz skupine sorata engleske lavande i mnogo se koristi u hortikulturi. Listovi prave lavande su uži, a cvjetne stapke i cvjetovi kraći od kasnije nastalih hibrida. Stvaraju lijepe i kompaktne kuglaste grmove većinom do 70 cm visine. Prevladavaju sorte tamnijih cvjetova. Ova vrsta lavande daje količinski manje eteričnog ulja, slađeg i blažeg mirisa, no ono je traženije u aroma terapiji i parfemskoj industriji pa ulje ima i znatno višu cijenu. Eterično ulje prave lavande, zahvaljujući blagotvornim umirujućim svojstvima, odlično djeluje i na psihu, te stanja poput nesanice, depresije i anksioznosti. Također ima antiseptička i antibakterijska svojstva.

Svestrana lavanda pomaže i pri uklanjaju boli. Njezin blag miris općenito smiruje, opušta i otklanja osjećaj napetosti, pa se eterično ulje lavande može koristiti i za masažu, a pouzdano pomaže kod reumatskih bolova i bolova mišića. Eterično ulje lavande jedno je od rijetkih koje se može nerazrijeđeno nanositi na kožu. Budući da potiče njezinu regeneraciju, odlično je sredstvo pri iscjeljivanju rana i ožiljaka, te akni, ekcema i opekotina. Lavanda je korisno pomoćno sredstvo u liječenju svih bakterijskih i gljivičnih infekcija kože. Eteričnim uljem lavande možemo se poslužiti i za inhaliranje, tako što ćemo nekoliko kapljica nakapati u posudu vruće vode.

Hidrolat lavande idealan je za njegu gotovo svih tipova kože, zbog uravnotežene ph vrijednosti (5.6-5.9). Djeluje regenerativno, pročišćavajuće, rashlađujuće; pomaže kod uboda insekata; idealan je kao sprej za osvježavanje lica tijekom ljetnih vrućina, pomaže kod opekotina nakon sunčanja, pogotovo u kombinaciji s hidrolatom paprene metvice. Izvrstan je za njegu osjetljive kože, kao i kod akni i drugih upalnih stanja kože, te nakon depilacije , u svrhu sprječavanja infekcija i crvenila kože. Skupa sa hidrolatom smilja izvrsno djeluje na sprječavanje urastanja dlaka. Nakon sunčanja pomaže u održavanju vlažnosti kože tijekom izlaganja suncu.

Uz navedene proizvode OPG Zagorščak na tržištu nudi i solne kupke, masažna ulja, čajeve, macerate smilja, kantarionovo ulje, jastučiće od lavande, sadnice lavande, te različite suvenire od lavande uzgojene na zagorskim bregima.

OPG Zagoščak može se svakodnevno posjetiti na obiteljskom gospodarstvu u Malom Gorencu ili na štandu podno dvorca Trakošćan te na svim većim turističkim manifestacijama u Varaždinskoj županiji i šire.

Na sljedećim linkovima možete pročitati i članak u varaždinskim vijestima te članak sa stranice LAG-a Sjeverozapad: