07.10.2015

SMANJENA NEZAPOSLENOST - REZULTAT PROVEDENIH RADIONICA U PROJEKTU MENTOR

U našoj zemlji nezaposlenost je jedan od većih problema ako ne i najveći,  čime bi se zasigurno složila vojska nezaposlenih evidentirana u bazi Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Međutim postoje razni načini i oblici pomoći nezaposlenim osobama kako bi im se put u potrazi za poslom olakšao.

Općine Donja Voća, Vidovec i Petrijanec su u sklopu projekta „Mentor“ financiranog iz Europskog socijalnog fonda  u sklopu IPA programa za Republiku Hrvatsku, komponenta IV. Razvoj ljudskih potencijala, grant shema „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza II.,  preuzele aktivnu ulogu u organizaciji i provođenju radionica za nezaposlene osobe.

Na području općina Donja Voća, Petrijanec i Vidovec krajem kolovoza 2015. godine je prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bilo 577 nezaposlenih osoba što je manje za  4,94% u odnosu na prethodni mjesec (srpanj 2015.). Do sada je na području općina kroz radionice prošlo stotinjak nezaposlenih osoba različite dobi i stručne spreme. Radi se o dugotrajno nezaposlenim osobama, osobama bez radnog iskustva te osobe s nižom stručnom spremom kojima nedostaju vještine u potrazi za poslom. Na radionicama se polaznici upoznaju s novim načinima traženja posla, voditelji radionica pristupaju individualno te svakoj nezaposlenoj osobi pomažu kod izrade životopisa i kreiranju zamolbe za posao. Radionice za nezaposlene osobe provode se od svibnja 2015. godine te su nakon četiri mjeseca provedbe radionica vidljivi i rezultati prema kojima se 13% polaznika uspjelo naći na tržištu rada po završetku pohađanja radionica. Sektori u kojima su se polaznici u najvećoj mjeri zaposlili su trgovina i tekstilna industrija, ali tu je i sektor obrazovanja, građevinska te prerađivačka industrije.

Traganje za poslom lakše je uz podršku i pomoć trenerica za nezaposlene osobe, volontera na projektu, kao i ostalih članova Udruge „Mentor“. Kroz projekt promovira se koncept volonterstva kao novog pristupa i mogućnosti koju treba dodatno iskoristiti u smislu poboljšanja zapošljivosti mladih. Nezaposlenim osobama i svim zainteresiranim građanima omogućava se uključivanje u volonterske aktivnosti kroz neprofitnu Udrugu „Mentor“, gdje volonteri kao ispomoć prilikom održavanja radionica za nezaposlene osobe imaju priliku stjecati i unaprijediti različite kompetencije, znanje, vještine i stavove što doprinosi njihovom povećanju zapošljivosti na tržištu rada.  

Zajedno s nama do novog posla slogan je naše Udruge kojim želimo  mijenjati situaciju, a Vi? Budite i vi uspješni u traženju posla! Prilika za vas već u listopadu, kada se kreće u održavanja novog kruga besplatnih radionica za sve nezaposlene osobe s područja općina Donja Voća, Vidovca i Petrijanca. 

Saznajte KAKO prijavom na radionice Udruge "MENTOR": 

Općina Donja Voća (tel: 042/766-711, sanja@udruga-mentor.hr),

Općina Petrijanec    (tel: 042/712-272, predsjednik@udruga-mentor.hr )

Općina Vidovec       (tel.042/741-201, vlasta@udruga-mentor.hr )

galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija