30.07.2015

POZITIVNI REZULTATI ODRŽAVANJA EDUKATIVNIH RADIONICA UDRUGE "MENTOR" - ZAJEDNO S NAMA DO NOVOG POSLA

Na području općina Donja Voća, Petrijanec i Vidovec krajem lipnja 2015. godine su prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bile 603 nezaposlene osobe od ukupno 7.056 nezaposlenih u Varaždinskoj županiji što je za 0,06 % manje u odnosu na svibanj 2015. godine kada je bilo 616 nezaposlenih od ukupno 7.159 nezaposlenih u Varaždinskoj županiji. S ciljem smanjenja nezaposelnosti u Varaždinskoj županiji pokrenut je i projekt "Mentor". U projektu sudjeluju Općina Donja Voća kao nositelj projekta, zajedno s partnerima Općinom Vidovec i Općinom Petrijanec, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Udrugom Franjo Koščec. Projekt MENTOR financiran je iz Europskog socijalnog fonda u sklopu IPA programa za Republiku Hrvatsku, komponenta IV. Razvoj ljudskih potencijala, grant shema "Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja - faza II. Ukupna vrijednost projekta je 67.138,21 eura, od čega Europska unija sudjeluju u sufinanciranju projekta u iznosu od 59.638,87 eura. Cilj projekta je omogućiti edukaciju nezaposlenim osobama s područja Varaždinske županije, prvenstveno s područja općina Donja Voća, Vidovec i Petrijanec kroz održavanje redovitih besplatnih edukativnih radionica u trajanju od tri tjedna radi stjecanja kompetencija za pronalaženje posla na tržištu rada. U sklopu projekta osnovana je i Udruga "MENTOR" s ciljem udruživanja radi pružanja podrške i obuke nezaposlenim osobama te organiziranje radionica za nezaposlene osobe. Radionice su se u sklopu projekta počele održavati krajem svibnja 2015. Predviđena je edukacija za 168 nezaposelnih osoba u sklopu provedbe projekta.

Prilikom održavanja radionica radi se u malim edukativnim grupama (do 10-12 polaznika), a cilj radionica je osnažiti nezaposlene osobe i pripremiti ih za aktivno traženje zaposlenja. Na kreativan način kroz vježbe i primjere iz prakse nastoje se polaznicima prenijeti nove mogućnosti, znanja i vještine koje će im pomoći u budućnosti u potrazi za radnim mjestom. Pri čemu polaznici nauče mnogo o sebi, što im olakšava nošenje sa situacijom nezaposlenosti i pri planiranju idućih koraka u životu. Aktivnosti uključuju stjecanje vještina za traženje posla, podršku u razvoju karijere i traženju posla, u pisanju životopisa, simulacije i tehnike intervjuiranja, podizanje samopouzdanja i motivacije, razvijanje komunikacijskih vještina.

Radionice su mi pomogle da lakše uvidim svoje vještine, prednosti i mane koje mogu na jednostavniji i zanimljiviji način predstaviti budućem poslodavcu prilikom razgovora za posao ili osobne promocije putem životopisa. Osobito su mi se svidjeli različiti testovi koje smo rješavali kako bi upoznali sebe, ali i ostale članove koji su s nama pohađali radionice. „ Općina Donja Voća, S.S.

„Jako sam zadovoljna, saznala sam puno korisnih informacija i, što je najvažnije, praktičnih savjeta. Upravo tijekom pohađanja radionica bila sam u procesu traženja posla tako da sam sve savjete odmah primijenila i mogu samo reći da sam zahvalna! Dobila sam posao! Još jednom veliko hvala Udruzi MENTOR na odličnoj realizaciji radionica i na svemu što nam je pruženo.“ Općina Donja Voća, P.J.

"Uz pomoć trenera sam naučio kako biti bolje napisati molbu za posao. Radionica smo tražiti posao, i poslao sam zahtjev na nekoliko mjesta i počeo sam raditi u poduzeću u Varaždinu. " Općine Petrijanec, MM

„Radionice su mi bile poučne jer sam doznala puno zanimljivih podataka i novih informacija vezano uz vještine traženja posla posebno dio o životopisu i pisanje životopisa u Europass formatu .“ Općina Petrijanec, A.K.

U Općini Vidovec, po završetku prvog kruga radionica polaznik N.R. je ubrzo pronašao posao nakon dugog perioda nezaposlenosti te je izuzetno zahvalan Mentoru na pomoći oko traženja posla te općenito na svim pruženim savjetima, poticanju motivacije te povećanju samopouzdanja tijekom provođenja radionica, ali i kasnije. Polaznik je rekao kako se dvoumio u početku, za sudjelovanje na radionicama, ali sada nakon što je prošao kroz radionice vrlo bi rado sudjelovao u svakoj grupi, te ističe:
"Na radionicama sam se oslobodio i nije mi bilo problem sudjelovati ni u jednom zadatku radionice. Sviđalo mi se što smo razgovarali o svemu. Čuo sam iskustva drugih ljudi. Smijali smo se dogodovštinama koje je svaki imao sa svog prijašnjeg posla." Općina Vidovec, N.R.

Nakon završetka radionica svi polaznici mogu i dalje dobiti podršku i pomoć kod traženja posla te kroz novoosnovanu Udrugu „Mentor“ nastaviti suradnju u svrhu promocije zapošljavanja, samozapošljavanja i poticanje volonterstva. Stoga bivši polaznici radionica, dolaze povremeno na radionice koje se održavaju za nove grupe polaznika jer smatraju da na taj način svoje iskustvo i pozitivan primjer mogu podijeliti s drugim polaznicima koji su obeshrabljeni i nemaju nada da će se zaposliti.

I na kraju, imamo veliku vijest. Uskoro početak nove radionice , a sve vas koji nisu bili dovoljno brzi i niste u mogućnosti prisustvovati prethodne radionice, možete očekivati ​​nove, zanimljive, kreativne i edukativne radionice početkom kolovoza 2015. godine. To se ne smije propustiti! Radujemo se Vašem dolasku!

Znate li koje su vaše vrijednosti, uvjerenja i stavovi o poslu?
Znate li koje vještine morate razviti kako bi bili konkurentni?
Znate li koje vještine traži od vas moderni poslodavac?
Znate li kako se najbolje predstaviti na razgovoru za posao?

Prijavite se na radionice Udruge "MENTOR" i saznajte:

Općina Donja Voća (tel: 042/766-713, sanja@udruga-mentor.hr  ),
Općina Petrijanec (tel: 042/712-272, predsjednik@udruga-mentor.hr  )
Općina Vidovec (tel.042/741-201, vlasta@udruga-mentor.hr  ) ili na

kontakt@udruga-mentor.hr

Pratite nas I na Facebook Stranici .

Udruga "Mentor"