05.07.2022

PET NAČINA KAKO POBOLJŠATI KVALITETU ŽIVOTA STARIJIH OSOBA

Za zdravlje i dobrobit pojedinca od ključne je važnosti kvaliteta života. Starijim osobama tako nije dovoljno samo biti živ već je potrebno mnogo više kako bi ostali i fizički i mentalno zdravi.

Udruga Mentor u sklopu projekta Usluge usmjerene povećanju kvalitete života starijih osoba na području Općine Donja Voća putem sportsko-rekreativnih, kulturno-kreativnih, edukativnih aktivnosti, društvenih igara i kvizove te organiziranjem putovanja i posjeta kulturnim, duhovnim i sličnim manifestacijama kroz dvogodišnji program osobama starije životne dobi svakodnevnicu čini ugodnijom i kvalitetnijom.

Osjećaj zadovoljstva i ispunjenosti starijim osobama jednako je važan za opću dobrobit kao i redoviti pregledi kod liječnika. Zapravo, pozitivan pogled na život može im pomoći da imaju više energije, manje stresa i bolji apetit.

Ovo je pet načina kako starijim odraslima pomoći u poboljšanju kvalitete života:

Liječite depresiju

Uzrok depresije kod osoba starijih od 65 godina mogu biti stresni životni događaji poput umirovljenja ili gubitka supružnika. Također, može biti uzrokovana i bolešću ili nuspojavom lijekova.

Važno je na vrijeme prepoznati znakove depresije i potražiti pomoć liječnika, psihologa ili terapeuta. Starije osobe često to neće napraviti same prema tome - Vaša uloga tu je od velike važnosti.

Pomozite im da se osjećaju korisnima i potrebnima

Bez obzira na dob, svi se žele osjećati korisnima i potrebnima.

Kada se brinete za stariju  osobu, potrudite se da se osjećaju kao da i Vi još uvijek trebate njihovu pomoć i da Vam nisu teret. Čak i ako te zadatke ne mogu izvršiti učinkovito ili savršeno, to je u redu. Važno je da doprinose.

Zatražite pomoć oko zadataka s kojima se mogu nositi kao što je: slaganje odjeće, organiziranje ladica, pomoć u kupovini i kuhinji i sl.

Potičite fizičku aktivnost

Redovita tjelesna aktivnost, koliko god blaga bila, pomaže i tijelu i umu.

Vježbanje jača imunitet, snižava krvni tlak, poboljšava kvalitetu sna, poboljšava zdravlje srca, ublažava tjeskobu, poboljšava snagu i izdržljivost i još mnogo toga.

Održavajte mentalnu aktivnost

Važno je da starije osobe ostanu mentalno aktivne. Križaljke, sudoku, mozgalice, čitanje i pisanje izvrsne su aktivnosti za mentalnu stimulaciju.

Oštar i aktivan um izuzetno je važan za ukupnu dobrobit osobe.

Pomozite im u povezivanju s obitelji, prijateljima i zajednicom

Stariji koji su izolirani i usamljeni imaju kraći životni vijek i veći rizik od demencije, a spomenuto možete spriječiti kroz pomoć i poticanje starije osobe da ostane povezana sa zajednicom.

Ovo je nekoliko prijedloga:

• Dogovorite se da ih obitelj i prijatelji redovito posjećuju, jedu s njima ili ih izvode van.
  • Potaknite ih da sudjeluju na zabavama - rođendanima, obljetnicama, praznicima itd.
  • Uključite ih u hobi.
  • Potaknite ih na volontiranje u crkvenim ili dobrotvornim organizacijama.

Ponekad nije potrebno uložiti mnogo truda kako biste pomogli starijoj osobi, a njima će to značiti mnogo te značajno popraviti kvalitetu života.

Izvor: Pet načina kako poboljšati kvalitetu života starijih osoba (direktno.hr)

galerija