07.10.2022

MALI PRIRUČNIK ZA ODLAGANJE OTPADA

Udruga Mentor provodi dvogodišnji projekt Usluge usmjerene povećanju kvalitete života starijih osoba na području Općine Donja Voća. Projekt financijski prati Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. U sklopu edukativnih aktivnosti projekta osobe starije životne dobi naučile su i kako pravilno odlagati svakodnevni otpad i čuvati prekrasnu prirodu kojom redovito pješače, druže se, zdraviji su i zadovoljni.

U papir odlažemo:  novine, časopisi, prospekti, pisaći i kompjuterski papir, čista kartonska ambalaža, bilježnice, papirnate vrećice, mape, pisma, kartonski fascikli, knjige, kartonske kutije.

U papir ne odlažemo: fotografije i foto papir, indigo papir, gumirane etikete, ugljeni papir, zauljeni i prljavi papir, kartone od mlijeka i jogurta.

 

U plastiku odlažemo:  polietilenske vrećice, folije, filmovi, mjehurasta ambalaža, boce od jestivog ulja, destiliranje vode i sl., boce od sredstva za čišćenje i pranje kozmetike, limenke od pića, konzerve od hrane, čaše i posude od jogurta, tetrapak, plastični tanjuri i plastični pribor za jelo.

U plastiku ne odlažemo: veliki plastični predmeti (ležaljke, stolovi), cd, dvd i ploče, boce i limenke pod tlakom (npr. propan/ butan boce), veliki stiropor, plastična ambalaža i limenke s ostatcima od kemikalija, boja, lakova i motornih ulja, boce i limenke od zapaljivih i eksplozivnih tekućina, boce od dezodoransa, stare četkice za zube.

 

U biootpad odlažemo: kuhinjski otpad, ljuske jaja, vrtni ili zeleni otpad, talog od kave, vrećice od čaja granje, piljevina, otpalo lišće, uvelo cvijeće, kora drveta, kosa, papirnate maramice.

U biootpad ne odlažemo: riba, kosti, ostatci termički obrađene hrane, obojeni i lakirani drveni otpad, pepeo od cigarete, meso, odjeća, mliječni proizvodi, ulja i masti, ambalaža.

 

U staklo odlažemo: staklena ambalaža: dakle boce i staklenke.

U staklo ne odlažemo: prozorsko staklo, žarulje i fluorescentne svjetiljke, laboratorijsko staklo, automobilsko staklo, armirano staklo, kristalno i optičko staklo, porculanski i keramički predmeti, staklena vuna.

Izvor: Kako odlagati otpad | Dobar život | Zeleni odabiri (story.hr)

galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija