22.09.2015

Uspješna lokalna podrška nezaposlenim osobama

S ciljem smanjenja nezaposelnosti u Varaždinskoj županiji  pokrenut je i Projekt „Mentor“. U projektu sudjeluju Općina Donja Voća kao nositelj projekta, zajedno s partnerima  Općinom Vidovec i Općinom Petrijanec, Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i Udrugom Franjo Koščec. Projekt MENTOR  financiran je iz Europskog socijalnog fonda u sklopu IPA programa za Republiku Hrvatsku, komponenta IV. Razvoj ljudskih potencijala, grant shema "Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja - faza II. Ukupna vrijednost projekta je 67.138,21 eura, od čega  Europska unija sudjeluju u sufinanciranju projekta u iznosu od 59.638,87 eura. 

Cilj projekta je omogućiti edukaciju nezaposlenim osobama s područja Varaždinske županije, prvenstveno s područja općina Donja Voća, Vidovec i Petrijanec kroz održavanje redovitih besplatnih edukativnih radionica u trajanju od tri tjedna  radi stjecanja kompetencija za pronalaženje posla na tržištu rada. U sklopu projekta osnovana je i Udruga MENTOR s ciljem udruživanja radi pružanja podrške i obuke nezaposlenim osobama te organiziranje radionica za nezaposlene osobe. Predviđena je edukacija za 168 nezaposelnih osoba u sklopu provedbe projekta.

 

Na području općina Donja Voća, Petrijanec i Vidovec krajem srpnja 2015. godine je prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bilo 607 nezaposlenih osoba od ukupno 7.194 nezaposlenih u Varaždinskoj županiji. Radionice za nezaposlene provode se od svibnja 2015 godine te je do sada kroz radionice prošlo 50%  nezaposlenih osoba od ukupno planiranog broja polaznika. Kroz tri mjeseca provedbe projekta vidljivi su i prvi rezultati te se 10% nezaposlenih od ukupnog broja sudionika edukacije uspješno zaposlilo.

 

Projektom se promovira i uključivanje nezaposlenih mladih osoba u volonterske aktivnosti kroz Udrugu Mentor, gdje su  mladi  kroz volontiranje prilikom održavanja radionica do sada imali mogućnost stjecanja i unaprjeđenja različitih kompetencija, znanja, vještina i stavova koje mogu doprinijeti njihovom povećanju zapošljivosti na tržištu rada. Volonter svojom uključenošću u volonterske aktivnosti, osim što doprinosi općem dobru slobodnom voljom i u duhu solidarnosti, raste i razvija se u znanjima i vještinama, jača svoje kompetencije te ono što je najvažnije širi mrežu kontakata.

 

Prilikom održavanja radionica radi se u malim edukativnim grupama, a cilj radionica je dodatno motivirati  nezaposlene osobe i podržati ih u njihovom aktivnom  traženju  posla. Na kreativan način kroz vježbe i primjere iz prakse nastoji se polaznicima prenijeti nove mogućnosti, znanja i vještine koje će im  u budućnosti pomoći u potrazi za radnim mjestom,  pri čemu polaznici nauče mnogo o sebi, što im omogućava dobivanje  cjelokupne slike o sebi, upoznaju načine na koje mogu procijeniti situaciju na tržištu rada, ideje i postupke  koje je moguće poduzeti u vezi poboljšanja situacije pronalaženja posla. Aktivnosti uključuju stjecanje vještina za traženje posla, podršku u razvoju karijere i traženju posla, u pisanju životopisa, simulacije i tehnike intervjuiranja, podizanje samopouzdanja i motivacije, razvijanje komunikacijskih vještina. Polaznici u međusobnom kontaktu razmjenjuju svoja iskustva u traženju posla, svoje životne priče, dijele međusobno  prijedloge i ideje  i daju jedni drugima podršku u traženju posla.

 

Nakon odlušanih radionica, kroz Udrugu Mentor polaznici  i dalje mogu dobiti pomoć u traženju posla poput: pomoći kod  prijave na oglase za posao, pregledavanja aktualnih oglasa za poslove, korištenja računala, pomoć kod sastavljanja zamolbe i životopisa, pripremanja za intervju i ostale oblike podrške. 

 

Polaznici su tijekom pohađanja radionica slali  svoje zamolbe na oglasa za posao, te je određeni broj polaznika koji su aktivno pristupili potrazi za poslom uspješno i pronašao traženi posao što doprinosi uspješnom  ostvarenju osnovnog cilja projekta i uspješnoj primjeni naučenih vještina polaznika radionica.

 

"Jako sam zadovoljna, saznala sam puno korisnih informacija i, što je najvažnije, praktičnih savjeta. Upravo tijekom pohađanja radionica bila sam u procesu traženja posla tako da sam sve savjete odmah primijenila i mogu samo reći da sam zahvalna! Dobila sam posao! Još jednom veliko hvala Udruzi MENTOR na odličnoj realizaciji radionica i na svemu što nam je pruženo."- polaznica radionica Petra Jakopanec.

 

Budite i vi uspješni u traženju posla! Prilika za vas već početkom listopada, kada se kreće u održavanja novog kruga besplatnih radionica za sve nezaposlene osobe s područja općina Donja Voća, Vidovca i Petrijanca.

 

Saznajte KAKO prijavom na radionice Udruge "MENTOR" :

 

Općina Donja Voća (tel: 042/766-713, sanja@udruga-mentor.hr),

Općina Petrijanec    (tel: 042/712-272, predsjednik@udruga-mentor.hr )

Općina Vidovec       (tel.042/741-201, vlasta@udruga-mentor.hr )