07.05.2023

SVJETSKI DAN KRETANJA

Udruga Mentor sudjelovala je na 5. Festivalu nordijskog hodanja u Trakošćanu koji je organiziran povodom Svjetskog dana kretanja.

Svjetski dan kretanja za zdravlje (engl. Move for Health Day) obilježava se 10. svibnja kao međunarodni podsjetnik koliko je svaki oblik tjelesne aktivnosti važan za zdravlje. Svjetska zdravstvena organizacija (eng. World Health Organisation WHO) od 2003. godine koristi ovaj datum kako bi promicala tjelesne aktivnosti kroz različite inicijative koje uključuju sve vrste kretanja, od umjerenog pa sve do visokog intenziteta. 

Svega 30 minuta kretanja dnevno, umjerenog ili pak intenzivnijeg, itekako je važno za vaše zdravlje. Ovih šest medicinskih činjenica pokazuju što se događa u vašem tijelu kada se krećete te zašto je zdravo za vas.

Prema jednoj od studija objavljenih u američkom časopisu Cell Metabolism, vježbanje potiče otpuštanje molekula u proces cirkulacije, podupirući pritom koncept da su proteini koji signaliziraju tkivo važni posrednici u prilagodbi vježbanju. Drugim riječima, vježbanje ubrzava slanje važnih biokemijske poruka iz jedne stanice u drugu.

Vašim mišićima je potrebna energija za vježbanje pa vam tijelo sagorijeva masti i ugljikohidrate kroz niz kemijskih reakcija koje proizvode toplinu. Vježbanje također povećava otkucaje srca i pomaže vam da pumpate više krvi obogaćene kisikom kroz vaš sustav. Što više vježbate i krećete se, srce postaje efikasnije u ovom procesu. Tjelesna aktivnost također stimulira rast novih krvnih stanica, uzrokujući smanjenje krvnog tlaka kod fit osoba.

Medicinski je dokazano kako kretanje ublažava bol te djeluje anksiolitički. Naime, za vrijeme tjelesne aktivnosti mozak oslobađa endorfin odnosno enzim koji ima analgetičko i anksiolitičko djelovanje. Zato se nakon kvalitetnog treninga čovjek osjeća euforično i relaksirano dok umjereno kretanje potiče i kvalitetno zadovoljstvo. Stručnjaci predlažu da zakažete 20-minutnu tjelesnu aktivnost svakog dana kako biste povećali dobro raspoloženje.

Povećanje brzine otkucaja srca poboljšava dotok krvi u mozak, što pomaže vašem mozgu da bolje funkcionira, pogotovo kada je riječ o pamćenju. Jedno nedavno istraživanje s Harvarda otkrilo je da vježbanje također povećava veličinu hipokampusa, dijela mozga povezanog s pamćenjem i učenjem, te da je samo 30 minuta umjerenog vježbanja dnevno dovoljno da se spriječi napad demencije i Alzheimerove bolesti.

Povećanje dotoka krvi i kisika u mozak potiče osjećaj budnosti i aktivnosti čak i kad završite s vježbanjem. Također, proces sagorijevanja kalorija doslovno stvara energiju koja vam pomaže da ugodno i s dobrim osjećajem energičnosti provedete ostatak dana.

Studije su pokazale kako su ljudi koji vježbaju najmanje 30 minuta dnevno imali 65% kvalitetniji san od onih koji to nisu učinili. Iako se istraživanje u vezi sna još uvijek provodi, vjeruje se da to ima veze s padom vaše tjelesne temperature nakon što završite s vježbanjem. Zajedno s načinom na koji dezinficira vaše tijelo, redovito kretanje može vam pomoći da lakše zaspite. S obzirom na činjenicu da je dobar san presudan za vaše zdravlje, a da ne spominjemo sjajan način gubitka kilograma, a da pritom ništa ne radite, vježbanje i spavanje dio su wellness ciklusa.

Izvor: 10. svibnja Svjetski dan kretanja - Što se događa u tijelu kada se krećemo i zašto je zdravo? - Poliklinika Magdalena

Link: FOTO Više od šesto sudionika Festivala nordijskog hodanja uživalo u Trakošćanu – 7Plus (regionalni.com)

 

 

 

galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija