12.02.2016

SEZONSKO ZAPOŠLJAVANJE U 2015. GODINI

Posredovanje pri sezonskom zapošljavanju jedna je od značajnijih aktivnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Sezonsko zapošljavanje raste iz godine u godinu, pa je tako u 2015. godini zabilježen 3% više zapošljavanja nego u 2014. godini te je i zaprimljeno 14% više prijavljenih potreba za sezonskim radnicima. 

Tijekom zadnjeg tromjesečja 2015. godine započela je priprema za nadolazeću turističku sezonu 2016, a koja se aktivno nastavlja i tijekom siječnja i veljače 2016. godine. Tijekom navedenog razdoblja posjećeno je 3.795 poslodavaca s područja Jadranskog primorja. Organiziraju se redoviti sastanci i posjeti većih hotelsko turističkih poduzeća, a kontinentalni regionalni/područni uredi organiziraju selekcije sezonskih radnika koji su spremni na privremeno preseljenje radi zaposlenja. Najčešće se radi o poslodavcima s područja Jadranskog primorja, a koji najčešće obilaze regionalne/područne urede kao što je Osijek, Virovitica, Vinkovci, Bjelovar, Slavonski Brod, Sisak, Požega, Zagreb ali i dr. područne urede. 

Očekivano, najviše su traženi radnici u turizmu u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane te trgovini na veliko i na malo sveukupno 18.320 radnika, i to uglavnom konobara/konobarica, kuhara/kuharica, prodavač/prodavačica, sobara/sobarica, čistačica/čistačica, radnik/radnica u  održavanju, kuhinjskih radnika/kuhinjskih radnica, pomoćni kuhar/kuharica, pomoćni konobar/pomoćna konobarica, recepcionar/recepcionarka.

U djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane i trgovini na veliko i na malo hrane zaposleno je 27.324 osoba s evidencije Zavoda, i to uglavnom konobara/konobarica, prodavač/prodavačica, kuhar/kuharica sobarica, pomoćni kuhar/kuharica, čistačica, kuhinjski radnik/radnica, pomoćni konobari/konobarica, recepcionar/recepcionarka i dr. 

U ostalim djelatnostima na sezonskim poslovima zaposlilo se 14.143 osoba, a najviše administrativno i pomoćno uslužnoj djelatnosti – 3.168 prerađivačkoj industriji – 2.198, javnoj upravi i obrani – 1.612, poljoprivredi, šumarstvu i ribarstvu – 1.573.– goranska županija. Izvan mjesta prebivališta na sezonskim poslovima zaposleno je 13.706 osoba, a samo u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane te trgovine na veliko i na malo 10.466 osoba, što je ukupno 76,4% od ukupno zaposlenih osoba izvan matičnog ureda i to najviše s područja kontinentalne Hrvatske iz Osječko-baranjske, Vukovarsko – srijemske, Brodsko – posavske, Sisačko – moslavačke i dr. županija.