24.01.2023

MEĐUNARODNI DAN OBRAZOVANJA

Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je 24. siječnja kao Međunarodni dan obrazovanja. Njime se naglašava uloga obrazovanja za postizanje mira i razvoja. Također taj dan ističe i promiče bitnu ulogu obrazovanja u ljudskom i društvenom razvoju.

O važnosti obrazovanja

Obrazovanje mora postati ključna tekovina dostupna svima, cjelovito i lišeno svake ideološke kolonizacije. Poučavanje o vrijednostima ne može biti izolirano od društvenog konteksta u kojem djeluje. Obrazovanje se temelji na vrijednostima i nema odgoja i obrazovanja bez vrijednosti.

„Bez inkluzivnog i pravednog kvalitetnog obrazovanja i cjeloživotnih mogućnosti za sve, države neće uspjeti postići ravnopravnost spolova i razbiti ciklus siromaštva koji za sobom ostavlja milijune djece, mladih i odraslih.“ poručuje Globalna kampanja za mirovno obrazovanje.

„Danas 258 milijuna djece i mladih još uvijek ne pohađa školu; 617 milijuna djece i adolescenata ne zna čitati i raditi osnovnu matematiku; manje od 40% djevojčica u subsaharskoj Africi završi nižu srednju školu, a oko četiri milijuna djece i mladih izbjeglica ne ide u školu. Krši se njihovo pravo na obrazovanje i to je neprihvatljivo.“

Obrazovanje je ljudsko pravo, javno dobro i javna odgovornost i zato je današnji dan važan!

Izvor: Međunarodni dan obrazovanja – narod.hr