08.04.2016

ŽELIMO DOPRINIJETI POZITIVNOJ SLICI O ROMIMA

Vjerujemo da ćemo postići pozitivne promjene u društvu. Sada je u medijima prisutna prilično loša slika o Romima - kaže Bibijana Papo, zamjenica urednika časopisa i portala Romi.hr. 

Među projektima Romskoga nacionalnog vijeća kojima je cilj uključivanje Roma u sve segmente društva odnedavno je i onaj medijski: 1. veljače pokrenut je portal Romi.hr na kojem se novi tekstovi objavljuju svakoga tjedna, a izišao je i istoimeni časopis, tromjesečnik, piše Mirna Jasić za Novosti čiji intervju s Bibijanom Papo, zamjenicom glavnog urednika časopisa i portala te koordinatoricom projekata Romskoga nacionalnog vijeća (RNV), a o medijskom iskoraku romske zajednice prenosimo u cijelosti.  

Kakva je uloga neprofitnog medija Romi.hr i njegovih novinara?

- Riječ je o mediju koji se fokusira na romsku zajednicu u Hrvatskoj, ali izvještavamo i o Romima u svijetu. S obzirom na to da je u srednjostrujaškim medijima na snazi getoizacija nacionalnih manjina i da ne postoji neki značajniji medijski prostor koji bi se bavio pitanjima Roma, na adekvatan način želimo doprinijeti pozitivnoj slici o Romima u Hrvatskoj i utjecati na smanjenje društvenih predrasuda. Glavni urednik portala i tromjesečnika je Stojan Obradović, koji ima višegodišnje iskustvo u medijima, posebice u manjinskom informiranju, a redakciju čine volonteri i zaposlenici RNV-a, koji su postali i novinarima. Premda se većina nas nije profesionalno bavila tom strukom, puni smo znanja i informacija koje želimo prezentirati putem časopisa i portala. Imamo i široku mrežu novinara suradnika kojima su bliske teme nacionalnih manjina i ljudskih prava kako u Hrvatskoj tako i izvan nje, od Španjolske do Danske. Riječ je o dugogodišnjim kolegama i pripadnicima romske zajednice te volonterima koji nisu Romi a bave se specifičnim temama, primjerice anticiganizmom. Tako volonterka iz Pariza piše o položaju francuskih Roma, a suradnik iz Danske i bivši pripravnik u RNV-u o prvom Romu u parlamentu Turske.

Kritički osvrti

Što možemo naći u prvom broju časopisa?

- Na 36 stranica prvog broja fokus je na međunarodnoj inicijativi ‘Desetljeće za uključivanje Roma’ završenoj potkraj prošle godine: kroz nekoliko analiza i intervjua pokušavamo spoznati dobre i loše strane inicijative u čijem su središtu bila četiri područja – stanovanje, zapošljavanje, obrazovanje i zdravstvo, ali i Nacionalna strategija za uključivanje Roma, pa ćemo se u sljedećim brojevima osvrnuti na svaku od tih tema posebno. Ovaj smo se put bavili obrazovanjem putem intervjua s Nadom Jakir koja je radni vijek posvetila odgoju i obrazovanju nacionalnih manjina te teksta o glavnim obrazovnim problemima iz perspektive civilnog društva. Donosimo informacije o ostvarivanju prava na besplatan vrtić za pripadnike romske nacionalne manjine, a takvim informativnim člancima nastavljat ćemo iz broja u broj pomagati Romima u ostvarivanju prava. Dio tekstova bavi se poviješću, poput naseljavanja Roma na hrvatska područja u 14. stoljeću i porajmosa, zaboravljenog holokausta nad njima. Donosimo i prikaze stvaralaštva romskih glazbenika i recenzije knjiga koje se tiču Roma.

S obzirom na specifičnost romske zajednice, kolika je bila potreba za ovakvim medijem?

- Dobili smo puno povratnih informacija čitatelja, koji kažu da im je nedostajao upravo ovakav medij. Jer dosad nije bilo medija koji bi donosio kvalitetne autorske članke o pitanjima koja se tiču Roma, odnosno toga kako sama zajednica vidi određene probleme. Postoje, doduše, neki časopisi i internetske stranice romskih organizacija, no nitko nije dosegnuo visoku razinu kvalitete i autorstva članaka, jer se uglavnom prenose članci s drugih portala i medija. S obzirom na to da su problemi Roma jako specifični, želimo govoriti o pitanjima koja se tiču naše zajednice, a to nisu uvijek samo problemi nego i pozitivne stvari koje činimo u kulturi, društvenom aktivizmu i drugim segmentima. Isto tako, želimo se kritički osvrnuti na određene teme, npr. jasno analizirati kako se provodi Nacionalna strategija za uključivanje Roma, je li ona uistinu najbolje rješenje i treba li nam eventualno neko novo.

 

Želite da sugrađani bolje upoznaju Rome, ali i da lokalne i regionalne vlasti imaju točan uvid u život i zbivanja unutar te manjinske zajednice?

- Primarni nam je cilj baviti se pitanjima Roma i općenitim stavom prema njima, koji uključuje cijelo društvo. Šire, želimo se osvrtati na pitanja koja se tiču nacionalnih manjina. Za još obimnijim temama nema veće potrebe, jer ima dosta medija koji se bave općim političkim pitanjima i stanjem u društvu, no dakako da ćemo se u određenim slučajevima i mi doticati toga. Jedan od ciljeva nam je i da uvid lokalnih i regionalnih vlasti u romsku zajednicu postane cjelovit i točan, a ne stereotipan kao sada. Želimo dijeliti informacije putem kvalitetnih tekstova, jer prema saznanjima koja smo dobili tijekom provođenja projekata u lokalnim ili regionalnim sredinama, djelatnici institucija uglavnom nisu dobro informirani, pa i kada je riječ o provođenju Nacionalne strategije. Vjerujem da ćemo to uz pomoć pokrenutog medija uspjeti promijeniti.

Politike za inkluziju

Najavljujete da ćete kritičkim analizama poticati pozitivne društvene promjene?

- Vjerujemo da ćemo uistinu postići pozitivne promjene u društvu. Sada je u medijima prisutna prilično loša slika o Romima – riječ je uglavnom o stereotipnim i često diskriminatornim prikazima. Primjerice, kad se piše o krađama, namjerno se ističe nacionalnost ako je počinitelj Rom, a slično je i s drugim nacionalnim manjinama, posebice srpskom. Problem je i to što novinari čak iz dobre namjere Rome najčešće prikazuju stereotipno, pa tako za gostovanja nekog romskog političara na televiziji u pozadini često ide snimka romskih plesačica u cvjetnim haljinama, romske djece u blatu ili prošnji… A to je posve pogrešno, jer Rome ne karakterizira samo siromaštvo, ono nije njihova kultura i jedini način života, no takvo prikazivanje upravo stvara problem.

 

Koliko će samoj romskoj zajednici biti dostupni namijenjeni im portal i časopis?

- Naši čitatelji su Romi, ali i najšira javnost. Kad je riječ o portalu, možemo očekivati velik doseg s obzirom na to da većina stanovništva, uključujući i Rome, ima pristup internetu. Što se tiskanog izdanja tiče, izdavat će se u samo tisuću primjeraka unatoč tome što dobar dio zajednice nema internetski pristup – tromjesečnik je jedini način da im pokušamo prenijeti informacije. Časopis distribuiramo u dvjestotinjak romskih udruga po cijeloj Hrvatskoj, udrugama pripadnika drugih nacionalnih manjina, nevladinim organizacijama te državnim, lokalnim i regionalnim institucijama uključenima u provedbu politika za inkluziju Roma. Ciljamo i osnovne škole koje pohađa velik broj romske djece, jer mislimo da će se neki edukativni članci moći iskoristiti i u nastavi. Iako u romskoj zajednici nema velike pokrivenosti internetom, puno Roma posjeduje pametne telefone, putem kojih im je dostupan portal stvaran za njih, u što smo se već uvjerili po dosadašnjoj čitanosti i dijeljenju tekstova