11.04.2022

PRAVILNA TEHNIKA NORDIJSKOG HODANJA

Dolaskom toplijih proljetnih dana osobe starije životne dobi u sklopu projekta Usluge usmjerene povećanju kvalitete života starijih osoba s područja Općine Donja Voća uz ostale projektne aktivnosti redovito hodaju prirodom i druže se. Projekt provodi Udruga Mentor uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Svakim danom povećava se naša obitelj aktivnih i zadovoljnih šetača. U nastavku donosimo informacije o pravilnoj tehnici nordijskog hodanja.

„Možda niste znali ali najbolja investicija u vlastito zdravlje je kupnja štapova za nordijsko hodanje, a koja je pravilna tehnika nordijskog hodanja pišemo u nastavku.

Znate li da tehnikom nordijskog hodanja čovjek troši i do 46% više energije te da može koristiti 90% mišića? Da biste to postigli važna je pravilna tehnika nordijskog hodanja.

U odnosu na klasično, hodanje pri kojem se koriste specifično dizajnirani štapovi, odnosno nordijsko hodanje sagorijeva i do 40% više kalorija.  

Nordijsko hodanje, iako izgleda poprilično jednostavno, a i slično je običnom hodanju, zahtijeva određeno vrijeme potrebno za učenje i svladavanje osnovne tehnike, obvezno pod nadzorom stručnog voditelja.

Evo kako izgleda pravilna tehnika nordijskog hodanja. Za početak su potrebni samo odgovarajući štapovi, a prilikom odabira koristite formulu: vaša visina x 0,66 = odgovarajuća visina štapa.

Pravilna tehnika nordijskog hodanja je tehnika kojom se pri hodu malo odguruješ do razine kukova uz pomoć štapova. 
A upravo štapovi omogućuju da se ravnomjerno koristi i gornji dio tijela, a ne samo donji ekstremiteti kao kod običnog hodanja - što pospješuje pravilno i bolje držanje tijela, jačanje gornjeg dijela tijela, a dolazi i do dodatne potrošnje energije.

Pravilna tehnika nordijskog hodanja je vrlo važna jer nordijsko hodanje nije obično hodanje sa štapovima, nego je riječ o posebnoj tehnici odgurivanja od podloge.“

Izvor: Pravilna tehnika nordijskog hodanja - Žena.hr (rtl.hr)

galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija
galerija