OSAMNAESTA STOPA SV. MARTINA U HRVATSKOJ POSTAVLJENA U DONJOJ VOĆI

Tokom cijele 2017. godine Župa sv. Martina biskupa i Općina Donja Voća zajedno sa Kulturnim centrom sv. Martin Hrvatska pripremali su se za postavljanje osamnaeste stope sv. Martina u Hrvatskoj, u Donjoj Voći.

Kulturni centar sv. Martin Hrvatska iz Zagreba održao je uvodnu prezentaciju projekta Postavljanje stope sv. Martina u Donjoj Voći, u subotu 18.3.2017. u Osnovnoj školi.

Projekt je financijski podržala i u suradnji sa župom, školom i Kulturnim centrom sv. Martin Hrvatska realizirala Općina Donja Voća. Prigodom otkrivanja stope, općina je izdala i brošuru „Sveti Martin zaštitnik župe i općine Donja Voća“.

U Hrvatskoj postoje 44 crkve koje imaju za zaštitnika sv. Martina. Od 2007 godine do danas u Hrvatskoj je postavljeno 18 stopa sv. Martina (2007 -Dugo Selo, 2008 – Virje, 2010 – Donje Selo na Otoku Šolta, 2011 – Sumartin na Braču, 2011 – Tar Vabriga u Istri, 2012 – Velika Trnovitica u blizini Garešnice, 2013 -Vranjic u zaleđu Splita, 2014 – Lovčić kod Brodskog Stupnika, 2014 – Ščitarjevo, 2015 – Martijanec, 2015 – Ližnjan u Istri, 2015 – Mali Lošinj, 2016 – Kalnik, Slani potok, Sv. Martin na Muri i Varaždinske Toplice, 2017- Svinjarevci u Slavoniji i Donja Voća.

U subotu ujutro 22.4.2017. nakon blagoslova vlč. Marka Zadravca u Župnoj crkvi sv. Martina biskupa u Donjoj Voći, dva hodača krenulo je iz Donje Voće prema najbliže postavljeno Stopi sv. Martina u Martijanec. Hodači su punih 9,5 sati propješačili oko 33 km i napravili svaki oko 54 000 koraka kroz livade, polje, šumu, preko potoka, uz prugu i po glavnoj asfaltiranoj prometnici od Donje Voće, preko Brodarevca, Maruševca, Tužnog, Črešnjeva, Jalžabeta do Martijanca. Kako je dan prolazio svaki novi korak bio je sporiji i naporniji, no prije mraka stigli su do Martijanca, umorni ali sretni što su uspjeli prohodati ovu martinjsku dionicu. Hodači su bili: Josipa Grđan i Jadranka Jakopec.

Povodom postavljanja „Stope sv. Martina“ učenici  škole, zajedno sa svojim učiteljicama i vanjskim suradnicima, priredili su  niz aktivnosti koje su provodili od samog početka školske godine. Učenička zadruga „Hižica“ izrađivala  je glinenu pločicu s otiskom stope sv. Martina, a medene licitare u obliku sv. Martina, guskice i stopice u suradnji s medičarskim obrtom Gladović iz Klenovnika. Viseće oslikane svijećnjake od recikliranih staklenih boca te razne predmete od gline s martinjskim simbolima kao i tradicijskim simbolima voćanskoga kraja, izrđivali su se kroz niz radionica. Učiteljice razredne nastave i učitelj Likovne kulture svoje su učenike motivirali za izradu jedinstvenih likovnih uradaka koji prikazuju voćansku crkvu i lik sv. Martina od kojih je napravljena izložba u školi te ukrašen oltar i dio župne crkve kako bi i roditelji, gosti i mještani mogli uživati u jedinstvenoj likovnoj izložbi najmlađih stanovnika Voće. Izrađena je i skulptura sv. Martina u terakoti te prigodno ukrašena. Učitelj Likovne kulture, akademski slikar Danko Merin, u tehnici akvarela naslikao je voćansku crkvu. Knjižničarka je, u suradnji s učiteljicama ,organizirala radionice na kojima su učenici od recikliranih materijala izradili lampione koje su učenici nosili u crkvu na martinjskoj procesiji u sobotu, na Martinje – dan općine i blagdan župe. Prigodan program učenici su izveli u crkvi svetog Martina biskupa prilikom otkrivanja Stope svetog Martina. Učenice nižih razreda iz Donje Voće, Emily Premužić, Lucija Bolčević, Ema Četrtek i Ema Bosilj, otpjevale su tradicijsku pjesmu "Teče, teče bistra voda", a Danijel Kanjir, učenik 6.a razreda, odsvirao je na sintesajzeru skladbu "Menuet" Johanna Petzolda. Njih je pripremala učiteljica Glazbene kulture Maja Vočanec. Recitatori iz Donje i Gornje Voće, Karin Cingesar, Ana Sambolec, Lana Stolnik, Kristijan Kukec, Emil Patrčević i Rikardo Mihalinec, kazivali su vlastite pjesmice koje su napisali tijekom mjeseca listopada na literarnim radionicama u školi na zadanu temu lika svetog Martina, jeseni, proštenja i voćanskog pejzaža, na voćanskom dijalektu. U završnom djelu školskog programa, prigodnim govorom i recitacijom bivše učenice škole, prisutnima se obratila ravnateljica škole.

U nedjelju 12. studenoga ispred župne crkve svetog Martina biskupa u Donjoj Voći svečano je otkrivena stopa svetog Martina. Time se naša drevna martinska župa, koju resi barokna crkva svetog Martina duge povijesti i bogate umjetničke baštine, pridružila Varaždinskim Toplicama, Svetom Martinu na Muri, Martijancu i Virju, župama Varaždinske biskupije gdje se također nalazi “Stopa svetog Martina” koju je 2003. godine oblikovao suvremeni francuski kipar Michel Audiard. Organizatori svečanosti u nedjelju u Donjoj Voći bili su Općina Donja Voća, Župa svetog Martina biskupa predvođena župnikom vlč. Markom Zadravcem i Kulturni centar sveti Martin – Hrvatska, a u priču su se uključili i vrijedni učitelji i učenici Osnovne škole Andrije Kačića Miošića. Svetu je misu tim povodom predvodio mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa. Crkva u Donjoj Voći time je postala dio europske baštine, kao i kulturne hodočasničke martinjske putne karte.

Naime, u okviru Vijeća Europe i Instituta europskih kulturnih itinerara, čiji je cilj promoviranje europskoga kulturnog identiteta u njegovu jedinstvu i raznolikosti, razvija se već cijelo desetljeće europski kulturni itinerar pod nazivom “Sveti Martin iz Toursa, Europljanin, simbol dijeljenja, zajednička vrijednost”. Vijeće Europe ga je u rujnu 2005. godine ocijenilo Velikim kulturnim itinerarom Vijeća Europe i tom prigodom u Martinovu gradu Toursu inauguriralo Europski kulturni centar sv. Martin iz Toursa. Martinski kulturni itinerar na specifičan način objedinjuje sve europske zemlje kroz koje je svetac nekoć prolazio, ali i one u čiju je kulturnu baštinu utkan kult sv. Martina. Na smjernicama što bolje revalorizacije i promidžbe kulta i tradicije sv. Martina te čvršćega povezivanja lokalnih zajednica do danas su osnovani Kulturni centri sv. Martina u Mađarskoj, Francuskoj (2), Sloveniji, Italiji (2), Nizozemskoj, Njemačkoj, Belgiji, Slovačkoj, Luksemburgu i Hrvatskoj (osnovan 2006. godine). Dijeljenje je glavna misao ovog velikog martinskog projekta. Jedinstvena je to poveznica europske martinske tradicije, koja svojom višestrukom simbolikom zbližava martinska mjesta, ljude i običaje u svoj raznolikosti, dijeleći i promičući zajedničke vrednote koje razotkrivamo u bogatoj europskoj materijalnoj i nematerijalnoj baštini sv. Martina. Riječ je o maloj skulpturi velike simboličke vrijednosti, simbolu kretanja, putovanja i otkrića te novih susreta i poznanstava. Ističući hodanje Stopa sv. Martina promiče i zdrav život te dijeljenje – ključne martinske inicijative zajedništva.

 

europska_unija

Ovaj portal izrađen je uz pomoć Europske unije, u okviru Operativnog programa za razvoj ljudskih potencijala, financiranog iz IV. komponente IPA.

Sadržaj portala isključiva je odgovornost Općine Donja Voća i partnera koji sudjeluju na izradi portala, i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije

ESF