19.05.2022

KOLIKO JE BAZGA ZAPRAVO ZDRAVA?

Bazga je biljka koja se koristi više od 4.000 godina zbog svojih protuupalnih i antiseptičkih svojstava. Ova ljekovita biljka liječi sinusne infekcije, gripu, prehladu, iritacije kože, stres, alergije i druge respiratorne smetnje.

Bazga se također koristi i kao prirodni diuretik i za liječenje peludne alergije.

Evo zašto biste trebali konzumirati bazgu:

BORBA PROTIV GRIPE

Istraživanja pokazuju da ekstrakt cvijeta bazge može biti iznimno učinkovit u liječenju simptoma gripe. Nakon samo nekoliko dana, 28% ispitanika je bilo u potpunosti izliječeno, dok je 60% imalo manje simptoma.

SNIŽAVANJE KOLESTEROLA

Prema istraživanjima, postoje načini na koje možemo spriječiti bolesti srca i poboljšati cjelokupno zdravlje. Dvotjedna konzumacija čaja od bazge može smanjiti razinu triglicerida u krvi.

Cvijet bazge sadrži flavonoid kvercetin, koji učinkovito snižava razinu kolesterola lošeg kolesterola (LDL). Niska razina lošeg kolesterola znači manje srčanog naprezanja i manje šanse za moždani i srčani udar.

SNAGA CVIJETA BAZGE

Cvijet bazge je bogat flavonoidima, glikozidima, taninima, karotenima i vitaminom C. Klorogena kiselina u biljci može smanjiti simptome alergijske, regulirati probavu i razinu glukoze u krvi. Bazga također sadrži i eritrodiol i oleanolnu kiseline, te djeluje protuupalno, analgetski i antikancerogeno.

UBLAŽAVANJE SIMPTOMA ALERGIJE

Iako cvijeće i ostale peludne biljke najčešće izazivaju alergijske reakcije, cvijet bazge ima potpuno suprotan učinak. Ekstrakt ovog cvijeta je učinkovit u ublažavanju simptoma povezanih sa sinusitisom i peludnim alergijama.

PROTIV OKSIDATIVNOG STRESA

Sok od bazge je bogat vitaminom C, što može biti vrlo korisno za zdravlje tetiva, ligamenata, krvnih žila i kože. Ova biljka je snažan antioksidans, koristan za zaštitu tijela od oksidativnog stresa. Kada je tijelo pod stalnim stresom, mnogi vitalni organi su u opasnosti.

Bazga može pomoći u smanjivanju simptoma kroničnih bolesti poput raka, dijabetesa i srčanih bolesti. Ova biljka jača imunitet i čisti toksine iz tijela, potičući radi limfnih žlijezda. Time se smanjuje opterećenje jetre koja je odgovorna za čišćenje organizma.

JAČANJE IMUNITETA

Bazga se, kroz povijest, koristila kao lijek protiv prehlade i za jačanje imuniteta. Ekstrakt cvijeta bazge najbolji učinak ima kod djece koja se bore s čestim prehladama, pogotovo u zimskim mjesecima.

LJEPOTA I ZDRAVLJE KOŽE

Bazga se može koristiti i protiv brojnih kožnih oboljenja poput raznih infekcija, osipa ili opeklina. Ljekovita svojstva bazge, također su djelotvorna za izbjeljivanje pjegica, ali i liječenje akni.

U sklopu projekta Usluge usmjerene povećanju kvalitete života starijih osoba na području Općine Donja Voća prošećite zajedno s nama našim prekrasnim bregovima i uberite tokom svibnja svježe cjvetove bazge za pripremu ukusnih i zdravih napitaka.

Izvor: Koliko je bazga zapravo zdrava? - CentarZdravlja

galerija