DETOX ETNO TOUR VOĆANSKA “PRUOSTA PUGAČA” I KOŠARE ZA KRUH OD SLAME

Miris upravo ispečene, tople “pruoste pugače”, “štruklov od repe”, “kustajuv” i slame za izradu korpica za kruh širio se u subotu, 11. studenoga 2017., na Martinje, Četrtkovim brijegom na starinskom imanju obitelji Banfić.

Tog prekrasnog jesenskog sunčanog dana Općina Donja Voća organizirala je DETOX Etno Tour radionicu izrade košara za kruh od slame i kulinarsku radionicu pečenja voćanske “pruoste pugače” na starinski način u krušnoj peći , u sklopu provedbe projekta DETOX koji je podržan od strane Europske unije i sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska. (Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine DETOX SLO-HR98 / Podeželsko razstrupljanje sa spoznavanjem zakladov kulturne dedinščine DETOX SLO-HR98).

Radionicama je prisustvovalo gotovo sedamdesetak posjetitelja , majstora i kuharica iz domaćih voćanskih udruga: iz Udruge Stara brv i Udruge umirovljenika. Za logističku podršku događaju pobrinula se Udruga Mentor. Na radionici su sudjelovali i predstavnici Občine sv. Andraž iz Slovenskih goricah.

Vještinu izrade korpica za kruh od slame pokazalo je šest majstora i majstorica uz originalan starinski ručni način pletenja korpica. Miris domače “pruoste pugače” širio se imanjem. Svi prisutni su s nestrpljenjem pratili kako se brašno za pripremu “pugače” donijelo iz mlina, kako su kuharice zamijesile tijesto, kako je gazda pripremio vatru u krušnoj peći, kako se “pugača” stavljala peći v staroj hiži. Tradicija je tog dana bila prisutna u svakom dijelu imanja. Dok se uživalo u neponovljivom okusu upravo ispečene “pugače” i autohtonog voćanskog deserta “štruklov od repe” koji su nestali u trenu, žene su izrađivale ukrase od krep papira, a muški su kestene slagali na žicu i pripremali ih za pečenje u krušnoj peći točno onako kak su to naši dedeki I babice nekad slagali.

Održane Etno Tour radionice dio su zajedničkog Etno Tour turističkog proizvoda koji zajednički razvijaju i prezentiraju u sklopu provedbe projekta DETOX projektni partneri: Občina Lenart kao vodeći partner, Občina Sveta Ana v Slovenskih goricah, Občina Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Gradski muzej Varaždin, Univerza v Mariboru, Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Općina Vinica i Općina Donja Voća, te dva pridružena partnera: Javni Zavod Republike Slovenije za varstvo kulturne dediščine i Turistička zajednica Varaždinske županije. 

Uz tople boje jeseni, svatko prisutan tog dana, na tom voćanskom brijegu, sigurno je na trenutak zaboravio užurbanu svakodnevnicu.

 

europska_unija

Ovaj portal izrađen je uz pomoć Europske unije, u okviru Operativnog programa za razvoj ljudskih potencijala, financiranog iz IV. komponente IPA.

Sadržaj portala isključiva je odgovornost Općine Donja Voća i partnera koji sudjeluju na izradi portala, i ni na koji se način ne može smatrati da odražava gledišta Europske unije

ESF